Gemeente Den Haag investeerde vorig jaar 3 miljard in de stad

9 May 2023, 19:05 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De gemeente Den Haag presenteerde vandaag de jaarrekening 2022. "Het was een bewogen jaar met de oorlog in Oekraïne, de stijgende prijzen en groeiende energielasten", zegt wethouder Saskia Bruines van Financiën. "Dit had grote gevolgen voor veel inwoners, ondernemers en instellingen in onze stad. Naast de steun vanuit het Rijk heeft de gemeente ondersteuning geboden om de gevolgen zoveel mogelijk te dempen. Ook werd er in 2022 een nieuw coalitieakkoord gesloten."

Den Haag is met 560.000 inwoners de derde stad van Nederland. Dit gaat gepaard met grote opgaven en investeringen. De gemeente heeft vorig jaar ruim 3 miljard euro geïnvesteerd in de stad. Dit geld is onder andere uitgegeven aan bijstandsverlening, armoedebestrijding, jeugdzorg, verduurzamingsmaatregelen, woningen en het schoonhouden van de straten. 

Bruines: “We moeten de financiële ontwikkelingen in Den Haag de komende jaren scherp in het oog houden. Er komen grote uitdagingen op ons af zoals de aanhoudende inflatie, maar ook het perspectief van de afnemende inkomsten vanuit het Rijk. Gevolg is dat er voor de korte termijn investeringen kunnen worden gedaan, maar voor de lange termijn geen grote uitgaven gepland kunnen worden. Dit heeft invloed op de noden en knelpunten in de stad. We zetten ons daarom samen met andere gemeenten in voor voldoende middelen vanuit het Rijk voor de langere termijn. De gesprekken over de herverdeling van het gemeentefonds en nieuwe financieringssystematiek zijn daarom van groot belang."

Tekst gaat door onder foto.

Positief resultaat

Op een aantal thema’s is 2022 nadelig afgesloten. Dit betreft met name stadsontwikkeling en wonen, die last ondervinden van de marktontwikkelingen. Door de hoge inflatie gingen de kosten voor werkzaamheden aanzienlijk omhoog, terwijl de opbrengsten van bouwgrond niet meestegen. 

Toch is er onderaan de streep van de gemeentelijke jaarrekening sprake van een positief resultaat van ruim 55 miljoen euro, oftewel 1,7 procent van de totale begroting. "Dit heeft een aantal oorzaken", zegt Bruines. "Zo zijn projecten vertraagd door de grote tekorten op de arbeidsmarkt en leveringsproblemen van materialen. Ook is het aantal mensen in de bijstand gedaald, terwijl we rekening hielden met een stijging. Daarnaast is er in december 10 miljoen euro van het Rijk ontvangen."

Doordat deze uitkeringen eenmalig zijn en laat in het jaar worden uitgekeerd kunnen ze niet meer uitgegeven worden in het lopende jaar, maar is dit bedrag wel terug te zien op de jaarrekening. Vanwege dit positieve resultaat wordt de algemene reserve – volgens de financiële spelregels – aangevuld. Die is daarmee voor het eerst sinds de coronacrisis weer van voldoende omvang. "Een belangrijke buffer voor het weerstandsvermogen van de stad, die ingezet kan worden wanneer er grote risico’s optreden."